Pentravan®, O/W transdermale crèmebasis

Pentravan® is een gebruiksklare crèmebasis die geschikt is voor transdermale en vaginale applicatie van actieve ingrediënten.
De crèmebasis is een olie-in-water emulsie met een pH tussen 4 en 6. Het actieve ingrediënt dringt makkelijk in de huid dankzij de aanwezigheid van penetratiebevorderaars.
Pentravan® is met de grootste zorg ontwikkeld en compatibel met een breed scala aan farmaceutische grondstoffen. Pentravan® wordt toegepast bij BHRT (Bio Identical Hormone Replacement Therapy), behandeling van nausea en ontstekings- en neuropatische pijnen (o.a. endometriose).

Voordelen van Pentravan®
 • Eenvoudig bereidingsproces dankzij de gebruiksklare basis.
 • Bewezen compatibiliteit met verschillende actieve ingrediënten.
 • Bewezen transdermale penetratie.
 • Afdekken van de huid is niet nodig dankzij de snelle absorptie.
 • Huidvriendelijke ingrediënten, geen parfums en parabenen.

Samenstelling: Polyoxyl 40 Stearate, Potassium sorbate, Zemea USP-NF Propanendiol, Carbomer Homopolymer Type C, Purified water, Edetate disodium dihydrate (EDTA), Benzoic acid, Sorbic acid, Lecithin pwd, Isopropyl myristate, Simethicone, Isopropyl palmitate, Cetyl alcohol, Glyceryl monostearate, Stearyl alcohol, Stearic acid, Butylated hydroxytoluene (BHT), Hydrochloric acid 37%

CNK: 2974-046 | 500 G

De wetenschap achter Pentravan®

Bij transdermale toediening van een geneesmiddel wordt de actieve component verwerkt in een vehikel (pleister, zalf, crème,..). Het actieve ingrediënt wordt gecontroleerd vrijgesteld om een systemisch effect te bereiken. De verschillende voordelen van transdermale toediening zorgen voor een verbeterde therapietrouw.

Voordelen van transdermale toediening
 • Vermijden van het first-pass effect en minder hepatische bijwerkingen.
 • Voorkomen van gastro-intestinale ongemakken en bijwerkingen.
 • Gecontroleerde vrijgave van het geneesmiddel.
 • Individuele aanpassing van dosering en formulering.
 • Patiëntvriendelijk en niet-invasief alternatief voor (par)enterale toediening.

Eenvoudig en tijdsbesparend bereidingproces
Dankzij Pentravan® bereidt u uw transdermale crème in een handomdraai. Volg volgend bereidingsproces voor een vlotte manier van werken.
 1. Bereken de hoeveelheid af te wegen actieve stof(fen).
 2. Weeg de actieve stof(fen) af.
 3. Bereid de actieve stof(fen) voor op de inclusie van Pentravan® door er een gladde, homogene pasta van te maken. Deze pasta kan u bereiden door alle actieve stof(fen) te verwrijven in een mortier met een geschikt cosolvent.
 4. Verwerk vervolgens de actieve stof(fen) in Pentravan® met behulp van de geometrische dilutiemethode.

Bereidingstip: Haal de zalf door de zalfmolen of gebruik FagronLab ™ Unguator EMP/Fagronlab™ Unguator PRO.
Het gebruik van deze toestellen zorgt voor een maximale inmenging van de actieve bestanddelen in Pentravan® en zorgt voor een meer homogene verdeling.

Verhoogd patiëntencomfort
Het is van groot belang dat de patiënt een accurate dosering toegediend krijgt. De keuze van het verpakkingsmateriaal is hierbij essentieel. Er kan gekozen worden voor het Topi-Click® systeem of een airless dispenser. Beide verpakkingsmaterialen zorgen voor een gecontroleerde en hygiënische toediening.

Patiëntadviezen:

 • Breng Pentravan® aan op een niet-behaard lichaamsdeel: buik, binnenkant bovenarm, binnenkant bovenbeen.
 • Varieer! Om irritatie te vermijden en maximale permeabiliteit van de huid te garanderen.
 • Was de handen na applicatie.
 • Breng de crème met lichte druk aan op het gekozen lichaamsdeel en masseer goed in.
Gegarandeerde stabiliteit 
De beschikbare info over de stabiliteit van magistrale bereidingen is vaak gelimiteerd. Fagron investeert daarom in stabiliteitsstudies voor frequent gebruikte actieve bestanddelen in de Fagron basissen.
Klik hier om de compatibiliteitstabel te ontdekken.
Percutane absorptie steroïdale hormonen
Steroïdale hormonen zijn de ideale moleculen voor percutane absorptie : laag in moleculair gewicht en een goede lipofiliciteit. Studie toont aan dat steroïdale hormonen hun systemische werking kunnen uitoefenen dankzij voldoende permeatie door de huid. Belangrijk hierbij is het gebruik van een zalfmolen en toediening van de transdermale crème met een correct verpakkingsmateriaal om de juiste dosering aan te brengen.
Klik hier als u de studie wilt lezen
Laden
Laden